DEPREM ANI, ÇÖK-KAPAN-TUTUN TATBİKATI YAPILDI

DEPREM ANI, ÇÖK-KAPAN-TUTUN TATBİKATI YAPILDI

   Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı (2022/3) konulu yazısı gereğince okulumuzda deprem tatbikatı gerçekleştirilmiştir. 

12.11.2022 207

Tatbikat siren çaldırılmasıyla başlanmış olup, siren esnasında çök-kapan-tutun hareketi yapılmıştır. Siren bittiği andan itibaren tahliye planına uygun olarak sınıflar kargaşaya yol açmadan, tatbikat kurallarına uygun olarak bahçeye tahliye edilmiştir. Bahçede öğrencilere deprem anında sakin kalıp dikkatli olmanın önemi anlatılmış olup, tahliye süresi söylenerek yapılan yanlışlar hakkında dönüt verilmiştir.

         ÇÖK - KAPAN -TUTUN 

    Sarsıntı başladığı andan itibaren kesinlikle merdivenlere, balkonlara veya asansörlere koşmamalıyız. Sarsıntının başladığını hissettiğimizde yapmamız gereken, sağlam bir nesnenin yanına geçmek, üzerimize düşebilecek nesnelerden uzak durmak ve çök-kapan-tutun eylemini gerçekleştirmektir.

       ÇÖK, KAPAN, TUTUN TEKNİĞİ NEDİR?

     Deprem anında doğru davranış şeklini hatırlayabilmek ve uygulayabilmek için mutlaka ve sürekli olarak tatbikat yapılması gerekir. Gerçek bir depremde insanların paniğe kapılmadan doğru hareket etme şansının, her Çök-Kapan-Tutun egzersiziyle iki kat arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

       DEPREMDE ÇÖK, KAPAN, TUTUN HAREKETİ NASIL YAPILIR?

     Deprem, uçak kazası, heyelan, bomba patlaması ve bomba tehdidi, yıldırım ve hortum gibi tehlikelerde Çök-Kapan-Tutun yöntemi uygulanır. Örneğin, zemin sarsılmaya başlladığında veya büyük bir patlama duyulduğunda herkesin Çök-Kapan-Tutun hareketini yapması gerekir. Vücudun kapladğı alanı küçülten bu davranış, bizi havada uçan, saçılan ve dökülen cisimlerden koruyacak ve onlara hedef olmayacak bir yerde yapılmalıdır.

12-11-202212-11-202212-11-202212-11-202212-11-202212-11-2022