Kurumumuz

Kurumumuz "SESLİ MANGALA"çalışmasıyla ilk patentini aldı.

Engeller Hayatın Ritmini Yakalamaya Engel Olmasın

13.04.2023 178

"Engeller Hayatın Ritmini Yakalamaya Engel Olmasın."diyerek çıktığımız yolda Türk kültür mirasının en önemli zeka oyunlarından biri olan mangala oyunu görme engelli bireylerimizin kullanımı için özel yazılım ve tasarımla sesli hale getirilmiştir.Çalışmamızda toplumumuzun bir parçası olan engelli bireylerle Türk kültür mirasının önemli zeka oyununa sahip çıkıp gelecek nesillere aktarmak gibi sorumluluğu hedefledik.Mangala (Mankala) kökleri çok eskiye dayanan Türk Zeka Oyunudur. Öğrenmeyi eğlenceli hale getiren zeka oyunları; çocukların zihinsel becerilerini geliştiren, yeni yetenekler kazanmasını sağlayan, karar verme, bir sonraki adımı hesaplama gibi yetilerin kazanılmasına katkıda bulunur. Bunların yanı sıra öğrencinin kendine olan güveninin artması, mücadele yeteneğinin ve empati duygusunun gelişmesi gibi kişisel özelliklerinin de gelişmesini olumlu yönde etkiler.Görme engelli arkadaşlarımızın da eğlenmeye, öğrenmeye ve oyun oynamaya hakları olduğu düşünülmüştür. Gözleri görmeden nasıl hareket ettikleri, oyun oynarken yaşadıkları zorluklar anlaşılmaya çalışılmıştır. Tasarlayacağımız oyunun onların sadece eğlenmesine yönelik olmaması gerektiği, aynı zamanda onların kişisel ve psikolojik gelişimine katkı sağlaması gerektiği düşünülmüştür. Tüm bunlardan yola çıkarak görme engelli arkadaşlarımızın yaşadığı zorluklar düşünülerek, bizlerin severek oynadığı ve kendi kültürümüzü içeren mangala sesli oynanabilecek hale getirilmiştir.Başvuru sahibi olarak  Esenler Bilim ve sanat Merkezi ,buluşçularının öğretmenimiz Şefika DOĞAN ile yine kurumumuz öğrencisi Yusuf Mete YÜCEL'i n olduğu ilk  patent çalışmamız zeka oyunları alanında engellilere yönelik büyük bir boşluğu tamamlaycak niteliktedir.